Leer ze snappen en overwinnen

 
 


 

Beste geïnteresseerden in het schematherapiespel,

Vanaf mijn workshop op de voorjaarsconferentie van de VGCT is het spel verder in productie gegaan.

De vormgeving van het spel is bijzonder geworden nadat bleek dat er geen enkele uitgever was te vinden voor degelijke kwaliteit en een toch betaalbaar product.
Het spel is nu puur handwerk van de timmerman die het spelbord maakte waarmee ik in september en november 2015 achter de tafel zat op het schematherapie- en VGCt-najaarscongres en uitleg gaf.
De printfirma heeft ook zeer meegedacht over de vormgeving.
In een houten kistje past alle materiaal en van het spelbord is een tafeltje te maken. Ik heb er dagelijks veel plezier van en werk ermee met volwassenen individueel, maar ook met partners en ouders.
Kinderen vanaf 5 jaar leggen moeiteloos hun kaarten op tafel en mijn oudste cliënt die vanuit haar valkuilen de stappen omhoog wil maken is 80 jaar.
Met ouders en kinderen samen is moeiteloos veel in beeld en bespreekbaar te maken. Met kleine groepjes kinderen/ jeugdigen heb ik nog geen ervaring op kunnen doen.
Schematherapeutische begrippen zijn goed zichtbaar te maken. Voor kinderen zijn ook de technieken getekend en daardoor snel duidelijk.
De therapie heeft ook veel oplossingsgerichte kenmerken en alle technieken uit schematherapie en CGt zijn moeiteloos te koppelen aan de pionnen op het bord, op weg naar hun therapiedoel.
Ik verbaas me over de enorme kracht die een therapiegesprek krijgt al pratend over gekozen kaarten. Mensen zien in modikaarten soms heel andere hen aansprekende elementen dan door ons bedoeld. De betekenis die ze daaraan geven is echter therapeutisch altijd heel relevant. Dat blijft boeien.

Graag hoor ik van jullie, ook over de mogelijkheid mijn workshop in jullie instellingen of samenwerkende en overkoepelende organisaties te herhalen, en dan met meer tijd dan 1,5 uur, om veel te kunnen oefenen. Zodra het coronavirus niet langer de werled beheerst kom ikgraag.

Vriendelijke groet,

Marja Nijhoff- Huysse